Er du blevet hæs?

Den store hæsheds guide + 5 gode råd til at få stemmen tilbage!


De fleste har prøvet at blive hæse en gang imellem.

Det er det én af de mest irriterende ting, der kan ske for en sanger!

Men der kan være mange årsager til hæshed. Det betyder nemlig ikke nødvendigvis, at stemmen er slidt og at man ikke må bruge den..

Men… hvorfor bliver man hæs?

De 3 hyppigste årsager til at du bliver hæs:

* Uhensigtsmæssige spændinger 
Sang eller tale med forkert teknik, stress og sindsbevægelser – kan resultere i en uhensigtsmæssig svælgsnøring.

* Inflammation
Det kan fx skyldes irritation (som f. eks røg), infektion (influenza, forkølelse, halsbetændelse m.m.), mavesyre-reflux, allergi og visse typer medicin.
Skyldes det en infektion, er det bedste at undgå at synge, indtil infektionen er overstået.
Ved reflux og allergi kan det være en idé at ændre kosten, søge læge eller andre kompetente specialister på området.

* Ændringer i stemmebåndene
Stemmeknuder, blødning på stemmebånd, polyp, cyste.
Gå til læge eller øre-, næse-, hals læge der er specialiseret i stemmen.
Derefter anbefaler jeg, at du får hjælp til at lære en sund stemmeteknik.


Hæshed ved uhensigtsmæssige spændinger.

I langt de fleste tilfælde skyldes hæshed “uhensigtsmæssige spændinger”, der forhindrer stemmebåndene i at strække sig. Altså ikke at stemmen er slidt.

Det kan for eksempel opstå, hvis du bliver ved med at synge, selv om halsen føles ubehageligt eller anstrengt.

Det aldrig må føles ubehageligt eller anstrengt, når du synger!

Hæshed kan for eksempel vise sig, ved at de høje toner forsvinder og at du får en mørkere, hæs og luftig lyd. Dette kan skyldes at stemmebåndene er hævede og irriterede – og derfor ikke kan vibrere så hurtigt og lukke ordentligt.

Ja, det kan godt være, at du synes din hæse stemme lyder sexet og cool – men det er altså ikke særlig sundt for stemmebåndene.

Til gengæld er det muligt at få denne lyd, ved at bruge forskellige ”vokal-effekter”, det er dog vigtigt at lære en sund stemmeteknik først, så du ikke slider yderligere på din stemme.


Stemmebåndsknuder.

Bliver du ved med at synge, med en hæs stemme ved at ”presse og klemme” stemmen ud, kan stemmebåndene hæve yderligere. Og så bliver du mere hæs og risikerer at miste stemmen totalt.

Dog bliver mange sangere blive ved med at synge, med en hæs stemme, da de ”forcerer stemmebåndene sammen” og derfor stadig kan skabe lyd, men dette slider på stemmebåndene i længden!

I allerværste tilfælde, kan det resultere i stemmebåndsknuder.

Har du været hæs længe og mistænker stemmebåndsknuder, skal du gå til en specialist (f. eks øre-næse-halslæge) og få stillet en diagnose.

Min anbefaling er, at du derefter henvender dig til mig eller en anden Autoriseret Komplet Sangteknik lærer (Authorised Complete Vocal Technique Teacher) og følger dennes råd.

Bare rolig, der skal altså en del til, før det går så vidt. Men det en rigtig god idé, at forebygge. Derfor er det super vigtigt, at have sin basisteknik på plads.

Uhensigtsmæssige spændinger kan som regel løses hurtigt op, ved for eksempel ved at bruge guiden ”5 gode råd til at få stemmen tilbage!” – eller få Akut Hjælp. Akut Hjælp kan foregå hos mig, hos dig, over telefonen eller via Skype.


5 gode råd til at få stemmen tilbage

#1 Stemmehvile
Er du meget hæs, kan det være en god idé, at give stemmen absolut ro i 1-2 dage. Det betyder ingen snak, sang eller hvisken!

Vend dig til at skrive alt ned på en blok eller fx telefon og hav den med dig overalt.

Det kan faktisk være en sjov og lærerig oplevelse (dette siges af erfaring, efter jeg en gang blev beordret absolut stilhed i 3 måneder – noget jeg i dag dog ved, er liiige i overkanten!).

Er du virkelig er nødsaget til at tale, så gør det med en stærk og klar røst (som ville du virkelig overbevise nogen, om noget) og med en god sund støtte.

#2 Dampbad
Dampbad kan være en super god hjælp. Når du inhalerer damp, fugter du stemmebåndenes slimhinder.

Alt hvad du skal bruge er:

  • en skål eller en gryde med kogende vand
  • et håndklæde,
  • et stopur
  • evt. kamille, timian, oregano eller andre urter til dampbadet.

Sæt dig til rette, med hovedet over gryden og håndklædet over hovedet, så dampen bliver ”lukket inde”.

Stil stopuret på 10 minutter og indånd dampen. Det er ok, at tage et par indåndinger af frisk luft ind i mellem, hvis det bliver for hot! Og pas nu på at du ikke brænder dig (undertegnede fik en gang det yndigste brændemærke på hagen, et par timer før en koncert, ikke særlig cool…)!

Efter dampbadet, vent mindst 30 minutter med at tale eller rømme dig, og ca. 4 timer, før du synger.

– Og nej, det hjælper ikke at hverken spise rå æggeblommer, drikke cacaomælk, whiskey eller hvad du ellers kan få af velmenende råd. Alt hvad vi spiser eller drikker, ryger direkte ned i spiserøret. Stemmebåndende sidder over luftrøret og ikke spiserøret, så mad og drikke kommer ikke til at røre ved stemmebåndende. Skulle du være så uheldig at få noget i luftrøret, er det det samme som at ”få noget i den gale hals” – og det kan jeg bestemt ikke anbefale!

#3 Fysiske øvelser
Når du nu alligevel ikke må sige et dyt, kan du lige så godt gøre noget andet aktivt og det er at arbejde, på din støtte.

Fokuser på at slappe af i maven og lad den bule let udad, når du tager en indånding.

Når du så puster ud, lader du maven bevæge sig blidt indad, som om der var en lille smule modstand i bevægelsen. Vær obs. på at ikke spænde op i mavemusklerne.

Du kan evt. sætte en stille ”ssss-lyd” på udåndingen. “Ssss-lyden” skal være jævn. Mærk hvordan det hjælper at holde ribbenene ude og lade du maven bevæge sig blidt indad, som om der var en lille smule modstand i bevægelsen, imens du siger ssss-lyden. Dette er én måde at fokusere på “støtte”.

Den samme form for “støtte”, må du gerne blive ved med at bruge, når du igen må bruge din stemme.

Der er rigtig mange måder at øve “støtte” på og dette er kun nogle af dem. Man kan også fokusere på “støtten” andre steder på kroppen, bl.a. lænd og rygmusklerne.

Du må meget gerne træne dine støttemuskler, ved f. eks at lave maveøvelser. Find dem der passer dig bedst. Jeg foretrækker at lave “planken” og andre “core” styrkende øvelser.

#4 Slap af!
Søvn og hvile er for mange ganske undervurderet. Men jeg anbefaler virkelig at du tager din søvn alvorligt, især hvis du bruger din stemme meget, fx på turné eller lignende.

Èn professionel hardrock-sanger der tog lektioner hos mig, spurgte mig en gang hvorfor hun på det sidste, var begyndt at blive hæs? Hendes stemme havde i flere år været i topform og hun havde de seneste par år, via CVT (Complete Vocal Technique), kunne synge stort set alt det hun ønskede. Men inden for de sidste par måneder, magtede hun pludselig ikke de rå ”effekter” mere og hun blev hæs.

Jeg spurgte ind til hendes hverdag og det viste sig, at hun havde rigtig mange koncerter og desuden øvede sig minimum 5 timer dagligt, alene eller med band. Dette er jo et ret hardcore program! Vi gennemgik hendes effekter og jeg opdagede, at hun i den grad manglede kræfter. Jeg spurgte hende, om hun prioriterede sin søvn og hun svarede, at det havde hun ikke skænket en tanke. Jeg foreslog hende at tage sin søvn alvorlig, få nok søvn hver nat og evt. hvile eller meditere i løbet af dagen.

Efter et par uger med god søvn og hvile, kom hun tilbage og havde fået meget mere energi, til at bruge de rå effekter.  Når hun huskede at hvile, gik hendes koncerter betydeligt bedre og hæsheden var pist forsvundet!

Prøv at lade være, med at bekymre dig for meget, om stemmens tilstand.

Om vi vil det eller ej, hænger stemmen og psyken sammen. Vi bruger ofte stemmen til at udtrykke følelser. Derfor kan stemmen blive påvirket af negative tanker, som f. eks at ”halsen snører sig sammen” når vi bliver nervøse, bange eller kede af det.

#5 Akut hjælp
Skulle du være så uheldig at være blevet hæs, men absolut ikke kan aflyse en koncert, forestilling, studieindspilning eller lignende, udfører jeg gerne Akut Hjælp.

Akut Hjælp kan foregå hos mig, hos dig, over telefonen eller via Skype/ messenger/ Zoom.

Før jeg arbejder med dig, kan det være en god idé, at gå til en øre-, næse-, hals læge der er specialiseret i stemmen. Vedkommende kan se stemmebåndene enten ved hjælp af et lille teleskop gennem munden eller et fiberskop, som er et tyndt kabel der stikkes ind i næsen og skubbes videre ned, så det hænger over stemmebåndene. Nogle kan giver dig et billed med hjem, så det kan være en god ide at tage et USB stik med på klinikken.

Mange sangere er kommet til mig, med en stemme de troede var blevet slidt.

Men ved nogle enkle øvelser, er stemmen kommet tilbage. Ofte skal der ikke mere end en times tid til.

Bliver du ofte hæs, når du synger eller bruger din stemme på anden vis, anbefaler jeg at du lærer en sund basis teknik.

Du kan for eksempel booke min en-til-en vocal coaching online eller i København.